Pomidorowe roladki z ciasta francuskiego robi się bardzo łatwo. Są dobre na ciepło i na zimno

Dodano:
Pomidorowe ślimaki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Te roladki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką i łatwą do zrobienia przekąskę. Farsz to przecier pomidorowy i kilka pysznych dodatków.

Gotowe ciasto francuskie daje wiele możliwości na przygotowanie szybkich przekąsek, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. My dziś proponujemy pomidorowe roladki z ciasta francuskiego wypełnione farszem z serem i wędzonym tofu.

Jak zrobić roladki z ciasta francuskiego?

Roladki robi się bardzo szybko i łatwo. Sekretnym składnikiem jest tu tofu wędzone, które nie tylko dodaje smaku, ale też sprawia, że przekąska jest bardzo treściwa. Do zrobienia roladek możesz użyć dowolnego, nawet najtańszego gotowego ciasta francuskiego. Jeśli zależy ci na jakości, wybierz ciasto nie na bazie tłuszczów roślinnych, tylko masa (takie ciasto francuskie jest zwykle na dziale mrożonek i kosztuje więcej, niż to z lodówek z olejami roślinnymi w składzie).

Roladki nie powinny być zbyt cienkie, najlepiej zrobić plastry o grubości 2-3 cm. Roladki już wyłożone na papier można dodatkowo posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem lub wodą, a także posypać chrupiącymi nasionami słonecznika lub posiekanymi orzechami (np. włoskimi albo pistacjami).

Przepis: Pomidorowe roladki z ciasta francuskiego

Szybka przekąska na zimno i na ciepło.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
203 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 150 g tartego wędzonego tofu
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuPrzecier wymieszaj ze startym tofu, mozzarellą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie roladekNa płat ciasta nałóż farsz i zawiń niczym roladę. Pokrój na plastry i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (lub wg instrukcji na opakowaniu ciasta).

Gotowe roladki świetnie smakują podane od razu, ale można też zajadać się nimi na zimno. Są dobre nawet na drugi dzień. Można je wykorzystać jako prowiant na weekendową wycieczkę.

Inne pomysły na roladki z ciasta francuskiego

Nasz przepis na roladki możesz modyfikować. Np. zamiast wędzonego tofu, możesz wykorzystać wędzoną wędlinę i albo położyć plastry na cieście, albo zetrzeć (np. wędzoną szynkę) i dodać do farszu. Jeśli lubisz pikantne przekąski, dopraw farsz chili (pieprzem cayenne) lub dorzuć do niego drobno posiekaną ostrą papryczkę.

Zamiast tartej mozzarelli możesz wykorzystać także inne sery. Świetnie sprawdzi się tu cheddar, mogą to być też żółte sery wędzone.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...